Selecteer een pagina

Voor de derde keer op rij behaalde vzw Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO), nu voor de cyclus 2019 – 2020. De VCDO Evaluatiecommissie West-Vlaanderen baseerde zich voor de toekenning ervan op een reeks acties die bijdragen tot de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Via het ondertekenen van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen engageerde Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen zich om een actieplan te realiseren rond 10 thema’s. Het plan omvat een proces van continue verbetering.

Voor de cyclus 2019-2020 werd bij VCDO Evaluatiecommissie Zuid-West-Vlaanderen zich een reeks acties en initiatieven ingediend, allemaal gekoppeld aan één van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. We pikken er enkele opvallende uit.

CO2-neutrale koeling

Letterlijk het hoofd koel houden was in De Kringloopwinkel van Kortrijk en Menen niet altijd even evident. Om het binnenklimaat in deze tweedehandswinkels te verbeteren, werd er gekozen voor adiabatische koeling. Deze vorm van CO2-neutrale verdampingskoeling is een duurzaam alternatief voor airconditioning. Het systeem onttrekt de warmte uit de omgeving en laat zo water verdampen. Zo daalt de temperatuur uit de omgevingslucht.

Upcycling met RecupHub

RecupHub is het initiatief van De Kringloopwinkel en de afvalintercommunale IMOG om de niet herbruikbare spullen te ‘upcyclen’ en de levensduur ervan te verlengen. VIa creatief hergebruik geef je deze goederen opnieuw meer waarde en maak je er in veel geval een blikvanger van. De Kringloopwinkel organiseert samen een reeks workshops, samen met gespecialiseerde partners. Daarnaast ondersteunt RecupHub ook repair cafés in de regio. Tijdens een repair café herstellen vrijwilligers elektrotoestellen, fietsen, meubelen…

Welzijn

Tijdens de voorbije twaalf maanden nam de preventieadviseur ook diverse acties om het welzijn en veiligheid te verbeteren. De maandelijkse checklijsten om de basisveiligheid te controleren en vervolgens te verbeteren, vormen daar een uitstekend voorbeeld van.

Wat zeggen andere bedrijven?

De vzw Kringloopcentrum Zuid-West-Vlaanderen is één van de bedrijven die het VCDO behaalden. Onder hen enkele bekende namen. Wat zegt VOKA zelf en andere bedrijfsleiders over de waarde van het VCDO? Bekijk het in deze video.   https://youtu.be/xRxUXkHK0Us

Scroll Up
Share This