Selecteer een pagina
Een oogje in het zeilen houden bij de textielcontainers, met hart en ziel. Dat is wat Martin en Marijke uit Waarmaarde doen. Wekelijks houden Mooimakers ‘M&M’ de omgeving van de containers netjes en signaleren ze wanneer ze (te) vol zijn. En dat verdient respect. “We zijn altijd al heel begaan geweest met het milieu”, motiveren ze hun vrijwilligerswerk.

De Kringloopwinkel is de vele milde schenkers van gebruikte kledij en textiel heel dankbaar. De ongeveer 140 textielcontainers op ons werkingsgebied zijn heel belangrijk voor de inzameling en dus ook voor de verkoop in onze winkels.

De transportdienst van De Kringloopwinkel ledigt de containers heel frequent, wat sluikstorten helpt voorkomen. Toch is een extra helpende hand op een aantal locaties geen overbodige luxe. Die vinden we bij een aantal Mooimakers, Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG.

Schoonmaken en melden

In Waarmaarde, Kerkhove en Avelgem zijn Martin en Marijke deze Mooimakers. Ze kijken erop toe dat er tijdig gemeld wordt wanneer een container (te) vol zit of mensen niet goed begrijpen dat de spullen in en niet rond de container wordt gezet. Want ja, dat gebeurt.  “Twee keer per week gaan we langs bij de containers en maken de we omgeving weer proper, als dat nodig blijkt. We deden dat al voor de glascontainers”, vertellen ze.

“Het gebeurt dat inderdaad dat mensen zakken kledij voor of rond de containers plaatsen, als de container vol is. Of er spullen zetten die er niet thuis horen. Als ik effectief zie dat het gebeurt, spreek ik er die personen vriendelijk op aan. Ook voor hen, want ze vermijden een boete wegens zwerfvuil”, weet Martin.

Mondmaskers

Tijdens de eerste lockdown ruimden we met heel velen ons kot op en was dat soms ook te zien rond de textielcontainers. “Nu treffen we veel minder sluikstorten aan. Wel vinden we veel gebruikte mondmaskers. Die ruimen we ook op, maar nooit zonder eerst wegwerphandschoenen aan te trekken. Het is delicaat en je weet maar nooit”, besluiten de Mooimakers.

Share This