Selecteer een pagina

De Kringloopwinkel is een wereld op zich. Vraag het maar aan Rino Feys, winkelleider in De Kringloopwinkel Avelgem. Het resultaat van zijn observaties is Microkosmos, een verhalenbundel die je inkijk geeft in de wereld van medewerkers, klanten en andere betrokkenen. Vanaf 17 oktober te koop bij De Kringloopwinkel.

Het boek bundelt een reeks heerlijke stukjes zonder een gram vet. Het zijn bijna kleine schilderijtjes. Van Faisal, Jalal en Wahid, die zoals de meeste van zijn collega’s tijdelijk door het OCMW zijn tewerkgesteld. Van de conversaties die hij toevallig opvangt tijdens het herinrichten van het glazenrek in de huisraadafdeling – ‘Omdat hij verschrikkelijk luid snurkte, sliepen we al van in het begin van ons huwelijk apart.’ Van de dingen die je in kringloopwinkels vindt en waarvan je niet eens weet dat je ze nodig had. Van een wereld die van iedereen is.

 

Over de auteur

Rino Feys uit Meulebeke was puntlasser, spinner, metaalbewerker, cafébaas en boekhandelaar. Vandaag werkt hij in De Kringloopwinkel van Avelgem.Hij publiceerde eerder Kruimels en was de scenarist van de tweedelige graphic novel Altijd ergens oorlog.

Een voorsmaakje

Ravage

Het is weer die tijd van het jaar. De paasvakantie komt eraan en iedereen lijkt verwoed in de weer met de grote schoonmaak. Auto’s rijden op en af, deuren zwaaien open en kofferdeksels veren omhoog. Mensen komen aangelopen met dozen en manden vol met klein gerief en zakken kledij.
De zakken kunnen meteen in de textielkar. Het triëren van de spullen neemt meer tijd in beslag. In eerste instantie worden de dozen zo goed en zo kwaad mogelijk op elkaar gestapeld. Meestal willen de brengers hun wasmanden terug, en moeten we improviseren om ruimte te vinden waar ze leeggemaakt kunnen worden.

Onze receptionist weet soms niet meer waar zijn hoofd staat en dan komt er iemand helpen. Maar ook met zijn tweeën is het vaak dweilen met de kraan open en wordt er, indien mogelijk, nog een derde man bijgezet.
Het aanleveren gebeurt meestal in enkele golven, verspreid over de dag. Maar een paar weken in het jaar lijkt het op een storm die maar niet luwt. Code rood. Eerst wordt de toonbank in de receptie onder de spullen bedolven. Daarna worden de dozen op de grond gezet en gestapeld tot het niet meer verantwoord is.

Vervolgens is onze inkomhal aan de beurt. Alles wordt tegen de muur geplaatst en vandaar omhoog. Daar komen nog eens dozen en zakken voor te staan. Af en toe steken er ook kleine meubeltjes tussen. Grotere meubelen worden op onze laad- en loszone achtergelaten. Die hou je beter in het oog, want misschien gaat het nog regenen.
Ondertussen moet je op je hoede zijn voor brengers die staan aan te schuiven. De kans bestaat dat ze, het wachten beu, alles ter plekke uitladen. Al snel krijgt deze handelswijze dan navolging. Dus moet je zo snel mogelijk met een laadkar naar de parking hollen terwijl de boel nog te behappen is.

Zo’n dag lijkt het een heel klein beetje oorlog. Je moet de medewerkers moed inspreken, zeggen dat het normaal is, en dat ze er niets aan kunnen doen dat het zo’n bende is. Dat het er nu op aankomt het hoofd koel te houden. Dat er sowieso een moment komt waarop de storm bedaart en we de situatie weer onder controle zullen krijgen.
Je ziet de Afghaanse receptionist met zijn rugzakje waarin een lege boterhammendoos steekt, en dat aan een van de schouders haakt, beteuterd staan kijken.
Voor ik als laatste vertrek, aanschouw ik de ravage. Gelukkig is er nog een gang tussen de spullen langswaar je kunt ontsnappen.

Microkosmos 220p – 19,90 € – Mammoet (imprint EPO) – te koop in alle vestigingen van De Kringloopwinkel

Scroll Up
Share This