Selecteer een pagina

Dankzij een nieuwe manier van inzamelen van elektrotoestellen op het Imog recyclagepark in Harelbeke, werden in zes maanden tijd 260 toestellen gered van de afvalberg. Het gaat om een proefproject dat navolging zal krijgen in andere recyclageparken. 

Wereldwijd produceren we jaarlijks meer dan 53 miljoen ton (!) elektronisch afval. In ons land wordt minder dan een vijfde van alle e-waste gerecycleerd. Nog beter dan recyclage is natuurlijk herstellen en opnieuw gebruiken. Ook daar is er nog veel marge voor verbetering.

Pilootproject

Omdat De Kringloopwinkel hergebruik wil maximaliseren, was deelnemen aan het proefproject voor bewarend verzamelen van elektrotoestellen een uitgelezen kans. Samen met projectpartners Imog, Recupel, en Repair&Share werd er een manier ontwikkeld om te vermijden dat elektrotoestellen tijdens het inzamelen op het recyclagepark stukgaan.

Hierbij werden de toestellen die nog werken of herstelbaar zijn in aparte rolkooien geplaatst. De rol van de parkwachter was hier essentieel. Hij of zij begeleidde de klant van het recyclagepark bij het achterlaten van elektro.

De transportdienst van De Kringloopwinkel haalde de toestellen regelmatig op, waarna het herstelatelier ze test en indien nodig en mogelijk herstelde. Daarna kregen ze via onze winkels een nieuw leven. Op deze manier werden in een half jaar tijd 260 toestellen van de afvalberg gered.

Na deze geslaagde pilootfase, breidt het project uit naar andere recyclageparken.

Tweedehands is duurzamer dan nieuw

Nog even dit misverstand uit de weg werken: tweedehandselektro is duurzamer dan nieuw, ook al ligt het energieverbruik ervan hoger. De ecologische voetafdruk voor de productie van een nieuw toestel is namelijk groter dan deze van het meerverbruik door het tweedehandsapparaat.

Heb je zelf elektro dat je niet meer gebruikt? Breng het naar een van onze geefpunten, laat het ophalen of breng het naar het rceyclagepark.

Scroll Up
Share This