Selecteer een pagina

30 oktober 2017   We lieten Esther Tuzolana, bezielster van de textielafdeling in de kringloopwinkel van Kortrijk, en haar werkleidster Darline Ardenoy aan het woord over hun passie voor hun werk. Esther zorgt, samen met haar collega Martine, voor de afdeling met lakens, gordijnen, tafellakens, kussenslopen, handdoeken, … Ze voorziet alle textiel van een prijs en presenteert alles netjes en overzichtelijk in de winkel. Darline is de werkleidster textiel, ze begeleidt 15 medewerkers, die samen instaan voor de volledige afdeling kledij en textiel. Hieronder zijn alle pluimen en bloemen die tussen de 2 dames heen en weer gegooid worden, weggelaten wegens plaatsgebrek … ga er maar gewoon van uit dat het er veel waren!

ESTHER:

Ik hou van de actiedagen, zoals de dag van De Kringloopwinkel die net voorbij is. Ik ben er maanden op voorhand mee bezig: ik zoek stukken uit die bij mekaar passen, zorg voor een aanbod van vanalles wat. Ik werk een 7-tal jaar voor De Kringloopwinkel. Eerst in de kringloopwinkel van Zwevegem, ik kwam er aan een job via het OCMW. Na die periode was er een vaste plaats vrij en ik was zeer blij dat ik kon blijven. De Kringloopwinkel heeft altijd goed gezorgd voor mij!

Ik woon in een rustige gemeente nabij Kortrijk, een groot verschil met waar ik vandaan kom in Congo. Ik geniet van de rust, en van mijn vele vrienden. Ik ben nu vooral bezig met het uitzoeken van mooie stukken voor de komende kerstbeurs, ik kijk er al naar uit!

DARLINE:

 4 jaar geleden begon ik te werken voor De Kringloopwinkel, daarvoor was ik afdelingsmanager bij een supermarktketen. Dat de mensen en hun begeleiding hier centraal staan, was een grote (maar positieve!) aanpassing voor mij. In mijn vroegere job werd verwacht dat ik mijn ‘budgetten’ haalde, dat ik de medewerkers aanzette tot presteren, no matter what. In mijn huidige job heb ik veel meer het gevoel dat ik het verschil kan maken voor mensen.

Doordat 10 van de 15 medewerkers tijdelijk bij mij in de ploeg werken, is er steeds verandering. Mijn eerste doelstelling is altijd dat een nieuwe medewerker zich goed voelt bij ons. Bij sommigen begint de uitdaging daar al : op tijd komen, doorzetten, arbeidsvreugde leren kennen, werk en privé gecombineerd krijgen … De grootste uitdaging is en blijft echter de zogenaamde ‘doorstroom’. Het is de bedoeling dat mensen na hun traject doorstromen naar een (vaste) job, hetzij in een sociale werkplaats, hetzij op de reguliere arbeidsmarkt. In de realiteit is dit echter niet altijd even simpel. Er komen zoveel factoren bij kijken. Soms frustreert mij dat mateloos, vooral als je weet dat de persoon in kwestie heel graag aan het werk wil.  Mijn allergrootste kers op de taart is dan ook altijd de mededeling : ‘Darline, ik heb werk!’ Daar kan ik echt van lopen glunderen.

Werken voor De Kringloopwinkel heeft mijn mindset en denkwereld veranderd. Ik heb geleerd dat zwart/wit niet bestaat. Dat de plaats waar je wieg ooit stond, bepalend kan zijn voor je verdere leven, of dat nu in België was, of in een ander land. Ik weet nu dat het de moeite loont om je in de schoenen van iemand anders te stellen, zodat je die persoon kan begrijpen en helpen. Ik besef nu nog meer dat ieder mens bijzonder is op zijn manier, en het recht heeft om zich als individu te kunnen ontplooien naar eigen vermogen in onze prestatiegerichte maatschappij.  En ik sta er nog elke dag versteld van, dat wij erin slagen om 30 verschillende nationaliteiten vreedzaam te laten samenwerken. Zalig toch …?

 

Scroll Up
Share This