Selecteer een pagina
“Het is zoals met eten: afwisseling maakt het aangenaam”, vergelijkt Samira Rakouch haar job in de textielsortering met het culinaire genoegen. En ze is er uitstekend voor geplaatst: met meer dan tien ervaring op de teller heeft ze de textielafdeling zien evolueren tot een steeds professionelere organisatie. “We hebben geluk met de goede begeleiding die we hier krijgen”, weet ze.

 

Wie al in de textielsortering in Heule is geweest, zal vast onder de indruk zijn van het volume dat er dagelijks verwerkt wordt. Samira Rakouch draait al sinds 2010 mee op de afdeling. Ze verkoos het werk bij De Kringloopwinkel boven een job als poetsvrouw, waarvoor ze bij de VDAB een opleiding had gevolgd. Op vandaag een keuze waar ze nog steeds blij om is. “Ik voelde me hier meteen thuis”, herinnert ze zich.

En ze weet ook hoe dat komt. “We krijgen een goede begeleiding van onze ‘cheffen’. Ze zijn heel vriendelijk en hulpvaardig. Van vriendinnen die elders werken hoor ik soms andere verhalen.” Ook het contact met haar directe collega’s vindt Samira motiverend. “Doorheen de jaren heb ik veel collega’s zien passeren natuurlijk. Met een aantal heb ik nog steeds contact, wat leuk is.”

Samira Rakouch

Van manueel naar machinaal

Op de werkvloer zelf is er ook veel geëvolueerd. “Het proces zit nu helemaal anders in elkaar dan vroeger. Ik ben in 2010 gestart in Marke. De sortering was toen nog zuiver manueel werk, de begeleiding minder intensief dan nu. De overgang naar de sorteerband hier in Heule vind ik een goede zaak. We kunnen hierdoor betere kwaliteit bieden. En we doen ook meer, zoals prijzen voor de kledij naar de winkels vertrekt. En wat ook belangrijk is: ons comfort is verbeterd. Wie wil, kan op een stoel zitten en hoeft niet de hele dag recht te staan. Bepaalde taken doen we aan een tafel.”

In de huidige structuur verloopt de sortering in fases – van grof sorteren tot en met prijzen – waardoor Samira en haar collega’s afwisseling krijgen. En dat vindt ze wel fijn. “Die afwisseling is het leukste. Het is zoals met eten: altijd hetzelfde is ook niet fijn.”

Het is zoals met eten: afwisseling maakt het aangenaam. Altijd hetzelfde is ook niet fijn.

Kwaliteit? Ja en nee

De manier van sorteren is dan wel een garantie op betere kwaliteit van kleding in de winkels, Samira stelt vast dat de kwaliteit van de aanvoer lager ligt dan vroeger. En dan bedoelt ze vooral de kwaliteit van het originele kledingstuk. Fast fashion dringt nu ook door in het circuit van hergebruik.

“Enerzijds sta ik er soms van te kijken wat sommige mensen allemaal weggeven: soms zijn het kledingstukken die niet of nauwelijks gedragen zijn. Maar anderzijds merk ik dat de kledij zelf van mindere kwaliteit is.”

Lege zakken

En er is Samira nog iets opgevallen: mensen controleren beter alvorens ze hun kledij in een zak stoppen. “In de zakken van jassen en broeken en in handtassen vonden we vroeger wel eens geld, goud of andere waardevolle spullen. Dat is nu een stuk minder”, lacht ze.

Scroll Up
Share This