Selecteer een pagina
Maak kennis met Merel en Ann, plusdochter en plusmama. Toen hun paden elkaar kruisten, bleek algauw dat beiden gebeten waren door de ‘kringloopwinkelmicrobe’. “Ann was meteen goedgekeurd als partner van mijn vader”, lacht Merel. Het hart van de dames klopt niet alleen voor duurzaam hergebruik, evenzeer voor de sociale tewerkstelling die De Kringloopwinkel creëert.

Merel is sinds haar 15de trouwe klant van De Kringloopwinkel, Ann is er al 13 jaar niet weg te slaan. Ze doen elk hun verhaal over hoe het begon.

Merel: “Ik ging als tiener aanvankelijk mee met mijn moeder, vooral op zoek naar decoratie voor mijn kamer en voor kledij. Op die leeftijd had ik nog niet direct een vaste kledingstijl en hier vond ik heel verschillende zaken, los van trends. Het leukste was dat ik iets vond waarnaar ik al lang op zoek was en dacht dat ik het niet meer zou vinden. In die periode was ik nog niet bezig met het sociale verhaal achter De Kringloopwinkel.”

 

Sociale tewerkstelling

Dat is ondertussen wel veranderd. Merel studeerde sociaal werk en is nu ook actief in de sociale sector. Eerst bij groep Intro, nu in OKAN. “Tijdens een open dag bij De Kringloopwinkel had ik al kennisgemaakt met de sociale tewerkstelling. Ondertussen heb ik ervaring met brugprojecten en ken dus ook de waarde ervan.”

 

Duurzaamheid eerst

Een duurzame manier van leven is een essentieel argument voor Merel om naar De Kringloopwinkel te gaan. “Er worden nog veel te veel bruikbare spullen weggegooid. Ik vind dat onbegrijpelijk. Als ik iets nodig heb, is De Kringloopwinkel de eerste plaats waar ik ga. En meestal vind ik het er ook. Als ik toch iets nieuws koop, wil ik dat het uit duurzaam materiaal is gemaakt. Impulsaankopen probeer ik te vermijden. Ben ik het na een tijdje ‘vergeten’, dan betekent het dat ik het niet echt nodig heb.”

Merel koopt in De Kringloopwinkel niet alleen voor zichzelf of haar gezin. “Ook cadeautjes koop ik hier. Ze zijn persoonlijker en je laat zien dat je er meer moeite voor gedaan hebt.”

 

Ambassadeur

Op een bepaald moment kwam Ann in Merels leven, als partner van haar vader. De plusmama bleek al een even overtuigde kringloopfan als Merel zelf. “Mijn vader heeft goed gekozen”, lacht ze.

Ann leerde in 2008 De Kringloopwinkel kennen door haar persoonlijke situatie. “Ik stond er op een bepaald moment alleen voor en zocht betaalbare spullen.

Ook cadeautjes koop ik hier. Ze zijn persoonlijker en je laat zien dat je er meer moeite voor gedaan hebt.

De eerste keer voelde ik wel een drempel om te gaan, maar omdat ik zodanig veel leuke dingen zag was die eigenlijk meteen overwonnen. Beetje bij beetje kwam ik meer.” Ann ontpopte zich doorheen de jaren, net als haar jongste dochter Camille, als een echte ambassadeur van De Kringloopwinkel. “Zo noemen vriendinnen en collega’s me inderdaad. Als ik iets nieuws aan heb, weten ze meteen dat het uit De Kringloopwinkel komt. Ik motiveer vriendinnen en mijn kinderen om mijn voorbeeld te volgen.”

Empty Shop

Ann en Merel – en ondertussen ook de kleine Avon – genieten van hun gezamenlijke kringloopmomenten, die zich al lang niet meer beperken tot de winkel van Kortijk, sinds 2010 aan de Gentsesteenweg. “We gaan ook naar Avelgem, Zwevegem en Beveren-Leie. We schenken allebei ook spullen”, vertellen ze. En eind 2019 stond tijdens de Warmste Week ook de Empty Shop van De Kringloopwinkel op het lijstje van Ann. “Voor amper 12 euro kocht ik er een heel mooi broekpak (zie foto) waarvoor ik veel complimentjes heb gekregen.”

Op donderdag 21 juli zijn alle winkels geslotenDe winkels van Avelgem Zwevegem, de Bazaar en Hangaar sluiten ook langere tijd. Meer details HIER

Scroll Up
Share This