Selecteer een pagina
Opklimmen, doorstromen, groeien… hoe je het ook noemt, het is allemaal van toepassing op het traject dat Afrim Qamili aflegde bij De Kringloopwinkel. Hij begon als medewerker arbeidszorg in ‘t Sas en klom op tot gewaardeerde en betrouwbare chauffeur van de transportafdeling. “Ik zit hier heel goed”, glimlacht hij.
Samira Rakouch

Afrim is afkomstig uit Macedonië. In 2004 kwam hij als vluchteling in België terecht en leefde hier bijna zeven jaar zonder verblijfsvergunning. “Dat betekende jammer genoeg dat ik niet mocht en kon werken.”

Na zijn erkenning ging Afrim aan de slag bij de Kortrijkse werkplaats Stal13, waar hij de kans kreeg om werkervaring op te doen. Via het OCMW en de VDAB kon hij daarna starten in het arbeidszorgcentrum ’t Sas. Hij deed er drie dagen per week vooral sorteerwerk en kon opnieuw rekenen op sterke begeleiding. Het bleek voor Afrim de ideale tussenstap of opstap naar betaald werk.

“Na een tijdje sprak de toenmalige ‘chef’ Tom me aan. Hij vond dat ik het wel zou aankunnen om voltijds aan de slag te gaan. Een van de opties was de transportafdeling van De Kringloopwinkel.”

Geen opgever

Zo geschiedde ook. Afrim startte als bijrijder. “In het begin had ik het niet gemakkelijk”, geeft hij toe. “Ik moest alles nog leren, kende de verschillende opdrachten en rondes niet. Maar ook al ging het moeilijker, ik ben geen opgever en zette dus door.”

Mijn volgende doel is het halen
van mijn rijbewijs C.

Vaste chauffeur

Stap voor stap leerde hij van de chauffeurs de knepen van het vak, vond letterlijk en figuurlijk zijn weg. En uiteindelijk groeide hij door van bijrijder tot vaste chauffeur en betrouwbare pion van het transportteam. Hij houdt van de variatie in zijn job en leidt nu zelf nieuwe bijrijders op. “Als ik merk dat ze de job nog niet helemaal kennen, denk ik aan de tijd dat het voor mij ook zo was. Ook zij moeten de job leren.”

Geen kras

Afrim maakt er een erezaak van om zo zijn job piekfijn en zelfstandig uit te voeren. “Het gebeurt niet veel dat ik de verantwoordelijke moet bellen om zaken te vragen of te zeggen dat er problemen zijn.

Zij plannen de routes en weten best wat er wel en niet haalbaar is. Daar houd ik me dus ook aan.”

Hij is er ook trots op dat hij altijd voorzichtig is. “Ik wil geen krassen op de vrachtwagen, ook niet aan de binnenkant. Soms doe ik een voorstel om schade te voorkomen. Daar wordt altijd naar geluisterd.”

Afrim timmert ondertussen verder aan zijn carrière. “Mijn volgende doel is het halen van mijn rijbewijs C.” Waarmee hij opnieuw een stapje hogerop zou klimmen in zijn al heel stevig traject.

Scroll Up
Share This